Jinekolog Nedir?

tarafından
187
Jinekolog Nedir?

Kadın hastalıkları ve doğum konularında uzmanlaşmış hekimlere jinekolog adı verilmektedir. Bu bilim dalında gerekli eğitimi alarak yetkinlik seviyesine ulaşan doktorlar hastanelerde, kliniklerde, aile ve sağlık merkezlerinde, kendi muayenehanelerinde hizmet verirler.
Kadın üreme sistemini ilgilendiren her şey jinekoloji kapsamına dâhildir. Menstrüasyon, hamilelik, doğurganlık ile ilgili problemler, cinsel yol vasıtasıyla bulaşan rahatsızlıklar, hormon bozuklukları buna örnektir.

En yaygın jinekolojik ameliyatların başında; rahim kanseri cerrahisi, çikolata kisti ve miyom operasyonları, rahim alma ameliyatı gelir. Doktorlar jinekolog klinikleri veya hastanelerde bu tür ameliyatları açık veya laparoskopik (kapalı) yöntem ile gerçekleştirir. Rahimde bulunan yabancı maddeler, yapışıklıklar, perde ve benzeri durumlar ise histeroskopi ameliyatlarıyla ortadan kaldırılır. Tüm bunların yanı sıra kadınların genital organlarına ve üreme sistemine yönelik kanserler de jinekolojinin ilgi alanına girmektedir. Bunlara jinekolojik onkoloji denir.

Vulva, rahim ağzı, vajen, rahim, yumurtalık kanserleri buna örnektir. Jinekoloji kapsamında gebelik takibi de yapılabilir. Yurt dışında genellikle hamilelik takibini farklı, jinekolojik uygulamaları farklı hekimler gerçekleştirir. Fakat ülkemizde böyle bir ayrım yapılmamış olduğundan jinekolojiyi ilgilendiren her şeye de, gebelik takibine de aynı doktor bakabilir.