Yasal Kürtaj Süresi

tarafından
153
Yasal Kürtaj Süresi

İstenmeyen gebeliğin sonlandırılması işlemine kürtaj denir. Tıbbî literatürde; dilatasyon-küretaj, gebelik terminasyonu diye de adlandırılır.Tabii ki kürtaj nedir? Sorusunun cevabı yalnızca hamileliğin sona erdirilmesi ile sınırlı değildir. Rahim içini temizlemek amacıyla yapılan operasyonlar da kürtaj olarak nitelendirilir. Örneğin kişi hamile değildir fakat anormal âdet kanaması şikâyeti vardır. Menstrüasyonun uzun sürmesi problemiyle doktora başvurur. Bu durumda tanı veya tedavi amacıyla rahim içerisini temizlemeye yani kürtaj yapmaya gerek duyulabilir.

Kürtaj yasal süresi ülkemizde hamileliğin 10. Haftasına kadardır. Bu süre geçtikten sonra kürtaj yapmak yasaktır. Kürtaj gebelik tahliyesi amacıyla yapılıyorsa yasal sınırı son âdet tarihinden başlayarak 10 haftayla sınırlıdır. Bunun ardından isteğe bağlı bir şekilde gebelik sonlandırma işleminin yapılması Türkiye’de yasal değildir. Fakat bebekte ağır bir sakatlık saptanırsa veya hamileliğin devamı annenin yaşamını tehlikeye atacaksa gebelik, sağlık kurulu kararıyla sonlandırılabilir. Bunun dışında 10. Haftadan sonraki kürtaj operasyonları illegal kürtaj olarak adlandırılır.

Her cerrahi operasyon gibi kürtajın da riskleri vardır. Bu riskleri ve kürtaj fiyatları konusunu doktorunuzla konuşmalı, internetteki yorumların sizi yanlış yönlendirmesine izin vermemelisiniz.